Soorten dakbedekking

Een stevig dak is de ruggengraat van je huis, en de juiste dakbedekking is van vitaal belang. In dit artikel verkennen we de wereld van dakbedekking, met een focus op de kosten, verschillende types, en overwegingen voor vervanging.

Kosten dakbedekking

De kosten voor dakbedekking variëren sterk en worden beïnvloed door verschillende factoren. Het type materiaal, de oppervlakte van het dak en arbeidskosten spelen allemaal een rol bij het bepalen van de totale investering.

In deze tabel vind je meer informatie over de kosten per type dakbedekking:

Wat kost dakbedekking?

Type dakbedekkingPrijzen per m²*Gemiddelde levensduur
Plat dak
Bitumen€70 tot €9020 tot 25 jaar
Pvc€75 tot €95 20 tot 25 jaar
EPDM€95 tot €12025 tot 40 jaar
Groendak€60 tot €6555 tot 60 jaar
Schuin dak
Dakpannen – beton€40 tot €6530 tot 35 jaar
Leien€55 tot €9535 tot 40 jaar
Riet€85 tot €10035 tot 40 jaar
Aluminium€70 tot €9045 tot 50 jaar
Dakpannen – keramiek€55 tot €9545 tot 50 jaar
Koper€95 tot €12575 tot 80 jaar
Zink€75 tot €10595 tot 100 jaar

Let op: dit zijn richtprijzen incl. btw.

Dakbedekking voor schuin dak

Dakbedekking voor een schuin dak biedt een scala aan keuzes die zowel esthetisch als functioneel zijn. Dakpannen, een klassieke en populaire optie, variëren in materialen zoals klei of beton, met een uitstekende duurzaamheid en weerbestendigheid. Leien, een meer luxe keuze, stralen karakter uit en hebben een lange levensduur.

Groendaken winnen terrein, waarbij begroeiing zoals sedum op het dak wordt aangebracht. Deze milieuvriendelijke optie verbetert isolatie en draagt bij aan de biodiversiteit. Rieten daken, hoewel minder gebruikelijk vanwege de hogere kosten en specifieke onderhoudsbehoeften, stralen een charmante en traditionele uitstraling uit.

Metaal, zoals zink of aluminium, is een moderne en duurzame keuze met een lange levensduur en minimale onderhoudsvereisten. De variëteit in stijlen en kleuren maakt metaal een veelzijdige optie voor diverse architectonische ontwerpen.

Dakbedekking voor plat dak

Voor platte daken zijn specifieke dakbedekkingsmaterialen cruciaal, en elk type heeft zijn eigen kenmerken en voordelen. Bitumen, een traditionele keuze, is bekend om zijn waterdichtheid en duurzaamheid. Het wordt vaak gebruikt in rollen die naadloos op het platte oppervlak kunnen worden aangebracht.

Pvc (polyvinylchloride) is een moderne optie die licht van gewicht is en eenvoudig te installeren. Pvc dakbedekking is bestand tegen UV-straling en biedt een lange levensduur met weinig onderhoudsvereisten.

EPDM (ethyleen-propyleen-dieen-monomeer) is een synthetisch rubber dat flexibel, duurzaam en milieuvriendelijk is. Het wordt vaak geleverd in één stuk, waardoor naadloze installatie mogelijk is. EPDM heeft uitstekende weerstand tegen UV-straling en extreme temperaturen.

Ga voor duurzaam!

Een groendak is een uitstekende duurzame keuze omdat het tal van milieuvoordelen biedt. Het vermindert de stedelijke hitte, bevordert biodiversiteit, verbetert de luchtkwaliteit en verlaagt de energiekosten door thermische isolatie. Bovendien absorbeert het regenwater, waardoor de belasting op rioleringen vermindert. Deze multifunctionaliteit maakt groendaken niet alleen ecologisch verantwoord, maar ook een efficiënte bijdrage aan het bevorderen van duurzaam stadsontwerp.

Levensduur dakbedekking

De levensduur van dakbedekking varieert afhankelijk van het type materiaal en de lokale omstandigheden. Traditionele dakpannen en leien hebben doorgaans een levensduur van 50 tot 100 jaar. Bitumen, veel gebruikt voor platte daken, gaat ongeveer 20 tot 30 jaar mee. Moderne materialen zoals pvc en EPDM bieden een levensduur van 30 tot 50 jaar. Metalen dakbedekking, zoals zink of aluminium, kan zelfs 50 jaar of langer meegaan. Factoren zoals blootstelling aan weersomstandigheden, onderhoud en installatiekwaliteit spelen een rol in de duurzaamheid. Regelmatig onderhoud verlengt over het algemeen de levensduur van elk type dakbedekking.

Wanneer dakbedekking vervangen?

Dakbedekking moet worden vervangen wanneer tekenen van slijtage, lekkages of structurele schade optreden. Oude en versleten dakbedekking kan de kans op daklekkage vergroten en de isolatiewaarde verminderen, wat leidt tot hogere energiekosten.

Regelmatige inspecties zijn cruciaal om veroudering en schade te identificeren. Als dakpannen scheuren, leien beschadigd zijn of platte dakbedekking bubbels vertoont, is vervanging noodzakelijk. Ook na extreme weersomstandigheden, zoals stormen, is een grondige inspectie aan te raden.

Het tijdig vervangen van dakbedekking voorkomt verdere schade aan de woning en verlengt de levensduur van het dak.

Nieuwe dakbedekking laten leggen?

Dakbedekking is meer dan een functioneel element van je huis; het beïnvloedt de esthetiek en bescherming. Bij het overwegen van nieuwe dakbedekking, weeg zorgvuldig de kosten en voordelen af, en raadpleeg een professional om de beste keuze te maken voor de lange termijn. Een goed onderhouden dak is immers de sleutel tot een veilig en duurzaam thuis.

Informatie over:

Hoe werkt het?

  • De beste dakdekkers bij jou in de buurt

  • Vul het formulier in & beschrijf je opdracht

  • Kies eenvoudig & snel dakdekker