Daklekkage: wat nu?

Een daklekkage is erg vervelend voor elke huiseigenaar, met potentieel schadelijke gevolgen voor zowel de woning als persoonlijke bezittingen.

In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken van daklekkages, de mogelijke gevolgen, doeltreffende oplossingen voor reparatie, en waarom het raadzaam is om een professionele dakdekker in te schakelen.

Hoe herken je een daklekkage?

Je herkent een daklekkage aan waterplekken op het plafond en aan de bovenkant van de muren. Na verloop van tijd kan er ook een muffe geur ontstaan, dit komt vaak door schimmelvorming. Bij een groot lek is het ook mogelijk dat je druppels water ziet of dat het water zelf binnenstroomt.

Volg zelf deze stappen:

Stap 1: bel direct een dakdekker. Het is belangrijk om een lekkage zo snel mogelijk op te sporen en te laten repareren. Hoe langer je wacht, hoe meer schade er kan ontstaan.

Stap 2: voorkom grote schade. Nadat je hulp van een dakdekker hebt ingeroepen, kun je een paar dingen doen om schade te beperken. Probeer zoveel mogelijk water op te vangen en bekijk de mogelijkheden van het afdekken van het dak. Ga alleen het dak op wanneer het veilig is en niet wanneer het nog hard regent of waait.

Stap 3: maak foto’s. Bekijk of het mogelijk is om foto’s te maken van het lek en maak altijd foto’s van de schade. Deze foto’s zijn handig om later de schade in te dienen bij je verzekering. Je krijgt alleen de gevolgschade vergoedt, mits dit onderdeel is van je verzekering, de dakreparatie kosten zijn meestal niet gedekt.

Oorzaken van een daklekkage

Daklekkages kunnen verschillende oorzaken hebben, variërend van eenvoudige slijtage tot ernstige weersinvloeden:

Versleten Dakbedekking: Na verloop van tijd kan dakbedekking, zoals shingles of dakpannen, slijten door blootstelling aan de elementen.

Beschadigde Dakgoten: Verstopte of beschadigde dakgoten kunnen water niet effectief afvoeren, wat leidt tot overmatige druk op het dak en uiteindelijk lekkages.

Slechte Installatie: Onjuiste installatie van dakmaterialen kan zwakke punten creëren waar water kan binnendringen.

Stormschade: Harde wind, hagel of zware regenval kunnen schade veroorzaken aan het dak, waardoor lekkages ontstaan.

Gevolgen van daklekkages

De gevolgen van een daklekkage kunnen variëren van subtiele schade tot ernstige structurele problemen:

  • Waterbeschadiging: lekkend water kan muren, plafonds en isolatiemateriaal beschadigen, wat kan leiden tot schimmelvorming en houtrot.

  • Verminderde energie-efficiëntie: een lekkend dak kan de isolatiewaarde verminderen, waardoor energiekosten stijgen.

  • Structurele schade: langdurige lekkages kunnen de structuur van het huis aantasten, met mogelijk dure reparaties tot gevolg.

Daklekkage herstellen

De dakdekker zal zo snel mogelijk de oorzaak van het lek identificeren en het probleem repareren. Wil je weten hoe een reparatie van een daklekkage eruit ziet? De dakdekker volgt deze stappen, afhankelijk van wat er nodig is:

1. Opsporen oorzaak van daklekkage

Het repareren van een daklekkage begint bij de lekdetectie. In sommige gevallen is de oorzaak snel gevonden, bijvoorbeeld wanneer er dakpannen afgewaaid zijn tijdens een storm of bij scheuren in de dakbedekking, maar soms is het lastiger om te bepalen waar het probleem zit.

De dakdekker zal daarom eerst een visuele inspectie van het dak doen. Ziet hij de oorzaak niet meteen? Dan volgen andere methodes, zoals de rookgasmethode. Hierbij wordt er rook onder de dakbedekking gespoten, waar de rook ontsnapt zit een lek.

2. Herstellen schade aan dakconstructie

Vaak is het alleen nodig om de dakbedekking te herstellen, maar in sommige gevallen moeten ook onderdelen van de dakconstructie gerepareerd worden. Is het onderdak of de dakisolatie aangetast door het water? Dan zal de dakdekker deze onderdelen vervangen. De kosten van worden hierdoor een stuk hoger helaas.

3. Repareren dakbedekking

Vervolgens gaat de dakdekker de dakbedekking repareren. Dit kan bestaan uit het aanbrengen van speciale reparatiestroken of pasta, of het vervangen van (een gedeelte van) de dakbedekking. Bij dakpannen is het in bijna alle gevallen nodig om de dakbedekking te vervangen, maar bij dakbedekking van een plat dak zijn er andere reparatiemethodes. Bitumen, EPDM of pvc kunnen gerepareerd worden met reparatiestroken die de opening weer dichten.

4. Controle

Na het repareren van de daklekkage, controleert de dakdekker het gehele dak nogmaals en controleert hij of het lek gedicht is.

Wat kost een daklekkage?

Het repareren van een lekkage in een plat dak beginnen vanaf €275 per vierkante meter. Het repareren van een schuin dak lekkage is vaak duurder, deze prijzen liggen tussen de €150 en €350 per vierkante meter. Een lekkage op een schuin dak is vaak wat lastiger te repareren en de dakbedekking is duurder, daarom liggen deze prijzen hoger.

Zit het probleem in de dakgoten? Dit zien we erg vaak, vooral bij verstoppingen. De kosten liggen dan een stuk lager, namelijk vanaf €65 tot €100 per meter.

Is er ook nog een lekdetectie nodig? Houd dan rekening met een prijs van €150. In sommige gevallen worden de kosten voor het detecteren van het lek verrekent met de totale kosten.

Bekijk onderstaande tabel voor de richtprijzen.

WerkzaamhedenKosten reparatie
Lekkage plat dak reparerenvanaf 275
Lekkage schuin dak reparerenvanaf €150 tot €350
Lekkage dakgoten en regenpijpen reparerenvanaf €65 tot €100
Lekdetectievanaf €150

Schakel zo snel mogelijk een dakdekker in!

Daklekkages zijn meer dan slechts een ongemak; ze kunnen aanzienlijke schade aan je huis veroorzaken. Snelle identificatie en reparatie zijn cruciaal om verdere problemen te voorkomen. Het inschakelen van een professionele dakdekker garandeert niet alleen een effectieve oplossing, maar bespaart je ook tijd en zorgen.

Informatie over:

Hoe werkt het?

  • De beste dakdekkers bij jou in de buurt

  • Vul het formulier in & beschrijf je opdracht

  • Kies eenvoudig & snel dakdekker