Dakreparatie kosten

Wanneer er een dakreparatie nodig is, wil je natuurlijk meer weten over de kosten.

De kosten voor een reparatie van een plat dak liggen tussen de €250 tot €300 per m². De kosten voor het repareren van een schuin dak liggen tussen de €150 tot €350 per m². De uiteindelijke kosten voor een dakreparatie hangen dus af van het type dak, maar ook van de arbeidskosten van de dakdekker, het benodigde materiaal en natuurlijk van de ernst van het probleem.

Naast de kosten voor het repareren van het dak, moet je ook rekening houden met de voorrijkosten. Hierop kun je besparen door een dakdekker uit je regio in te schakelen, dan worden er vaak geen of lagere voorrijkosten gerekend.

Wat kost een dakreparatie?

In de tabel hieronder lees je meer over de kosten van een dakreparatie.

WerkzaamhedenGemiddelde prijzen*
Dakreparatie plat dak: zwakke delen vervangen of plakken€250,- tot €300,- per m²
Dakreparatie schuin dak: enkele dakpannen vervangen€150,- tot €350,- per m²
Nokvorsten vervangen€50,- tot €100,- per meter
Dakgoten vervangen€65,- tot €100,- per meter

*Dit zijn richtprijzen.

Factoren die de dakreparatie kosten beïnvloeden

De kosten van een dakreparatie kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Belangrijke factoren zijn bijvoorbeeld de ernst van het probleem, het type dak (schuin of plat) en het soort dakbedekking. Ook moet je rekening houden met de arbeidskosten voor de dakdekkers. Hoe langer de dakdekkers bezig zijn met het repareren van het dak, hoe hoger de prijs over het algemeen is.

De factoren die de kosten voor het dak repareren beïnvloeden:

 • Type dakbedekking: Het type dakbedekkingsmateriaal dat op uw dak wordt gebruikt, zoals shingles, leisteen, tegels of metaal, kan aanzienlijke variaties in reparatiekosten veroorzaken, omdat elk materiaal verschillende technieken en materialen vereist.

 • Omvang van de schade: De omvang en ernst van de dakproblemen spelen een cruciale rol bij het bepalen van de kosten. Kleinere reparaties, zoals het vervangen van enkele beschadigde shingles, zijn doorgaans goedkoper dan grotere reparaties waarbij structurele problemen moeten worden aangepakt.

 • Toegankelijkheid: De toegankelijkheid van uw dak kan de prijs beïnvloeden. Een steil dak of een dak met beperkte toegang kan de arbeidskosten verhogen.

 • Arbeidskosten: De kosten van dakreparaties variëren sterk afhankelijk van de plaatselijke arbeidskosten en marktomstandigheden. In stedelijke gebieden kunnen de arbeidskosten hoger zijn dan in landelijke gebieden.

 • Extra werkzaamheden: Als er naast dakreparaties aanvullende werkzaamheden zoals houtrotreparatie, isolatieverbeteringen of dakventilatie nodig zijn, kunnen deze de totale kosten verhogen.

 • Seizoensinvloeden: Het tijdstip van het jaar kan van invloed zijn op de kosten, aangezien sommige seizoenen meer geschikt zijn voor dakwerk dan andere.

Meer informatie over de kosten van een dakdekker.

Wanneer is een dakreparatie nodig?

Een dak is een cruciaal element van elk huis, dat bescherming biedt tegen de elementen en een essentiële rol speelt bij het handhaven van de structurele integriteit van een woning. Hoewel veel huiseigenaren de neiging hebben om het dak over het hoofd te zien totdat er zich ernstige problemen voordoen, is het van vitaal belang om regelmatig aandacht te besteden aan de staat van uw dak. Er zijn verschillende tekenen en situaties waarin een dakreparatie dringend nodig kan zijn om verdere schade te voorkomen en uw huis te beschermen.

Hier zijn enkele veelvoorkomende redenen waarom u mogelijk een dakreparatie nodig heeft:

 • Lekkages: het verschijnen van waterdruppels of vochtige plekken op uw plafond kan wijzen op een daklek, wat onmiddellijke aandacht vereist om waterschade aan uw huis te voorkomen.

 • Beschadigde dakbedekking: scheuren, ontbrekende shingles, of losse dakpannen kunnen uw dak kwetsbaar maken voor lekkages en andere problemen.

 • Stormschade: harde wind, hagel, en hevige regenval kunnen schade toebrengen aan uw dakbedekking en de structuur eronder.

 • Veroudering: na verloop van tijd kan de dakbedekking verslijten en zijn effectiviteit verliezen, wat reparaties of vervanging vereist.

 • Ophoping van vuil en bladeren: vuil, bladeren en ander afval kunnen zich ophopen op uw dak en afvoerkanalen, waardoor verstoppingen ontstaan die waterafvoer belemmeren.

 • Vogels en ongedierte: nestelende dieren kunnen schade toebrengen aan uw dakbedekking en de onderliggende structuur.

Het is van vitaal belang om regelmatig uw dak te inspecteren op tekenen van schade of veroudering, en bij de eerste tekenen van problemen onmiddellijk actie te ondernemen om verdere schade te voorkomen en uw investering te beschermen. Een tijdige dakreparatie kan u uiteindelijk kosten besparen en de levensduur van uw dak verlengen.

Wat kost een dakreparatie plat dak?

Het repareren van een plat dak kost ongeveer €250 tot €300 per m². Vaak is de schade gemakkelijk te verhelpen, omdat een plat dak gemakkelijker bereikbaar is en er speciale reparatiepasta’s of folie is om EPDM en bitumen (de meest voorkomende dakbedekking op platte daken) te repareren.

De dakbedekking van een plat dak gaat over het algemeen sneller kapot dan de bedekking van een schuin dak. Dat komt omdat het water er langer op blijft liggen en platte daken daardoor vatbaarder zijn voor daklekkage.

Wat kost een dakreparatie schuin dak?

Het repareren van een schuin dak kost gemiddeld tussen de €150 tot €350 per m². Sommige werkzaamheden zijn iets goedkoper. Zo ben je rond de €50 en €100 per meter kwijt voor het repareren of vervangen van de nokvorsten.

Op de meeste schuine daken liggen dakpannen. Het repareren van een beschadiging bestaat daarom vaak uit het vervangen van een aantal dakpannen of het recht leggen van de pannen na een storm. Het vervangen van de dakpannen is alleen mogelijk wanneer er nog geen vocht in de dakconstructie is binnengedrongen. Is dit wel het geval, dan zijn er vaak aanvullende reparatiewerkzaamheden nodig.

Dakgoten repareren

Water op het dak wordt via de dakgoten en de regenpijpen afgevoerd. Het is dus belangrijk om ook je hemelwaterafvoer, de dakgoten en de regenpijpen, in goede conditie te houden. Bij schade zoals scheurvorming, verzakkingen of roest, is het noodzakelijk om de dakgoten te laten repareren.

Een reparatie van de dakgoten bestaat uit dichten van een gat met een speciale rubberseal, een afdichtingskit of patch of het gedeeltelijk vervangen van de dakgoot.

Het repareren van de dakgoten kost ongeveer €50 tot €75 per meter (excl. btw).

Besparen op kosten dak repareren?

We hebben nog een paar tips voor je om te besparen op de kosten van het dak repareren!

 • Vergelijk altijd offertes. Door gratis offertes bij meerdere dakdekkers aan te vragen, krijg je inzicht in de prijzen en kun je ze zorgvuldig vergelijken. Kies niet automatisch voor de goedkoopste optie, maar let ook op de garantie, voorwaarden, referenties, gebruikte materialen en reputatie van de dakdekker.

 • Wacht niet te lang. Plan een dakreparatie zo snel mogelijk in, zodat je verdere schade voorkomt of uiteindelijk toch nog een spoedreparatie voor een hogere prijs nodig hebt.

 • Doe het zelf. Dit is niet altijd mogelijk, maar misschien kun je zelf wel wat voorbereidingen treffen of kleine klussen doen. Zorg er altijd voor dat u de juiste materialen en veiligheidsmaatregelen neemt.

 • Check je verzekering. Een dakreparatie wordt meestal niet gedekt door je verzekering, maar soms wel de gevolgschade zoals schade door het water van een lekkage. Neem contact op met je verzekering of en wat je vergoed kunt krijgen. Maak altijd foto’s van de schade, zodat je die bij je claim kunt insturen.

Hoe te voorkomen?

Een dakreparatie voorkomen is niet altijd mogelijk, maar we hebben we nog wel een aantal tips voor je hoe je dakproblemen kunt minimaliseren.

De eerste tip is om regelmatig een dakinspectie uit te laten voeren. Tijdens de inspectie wordt het gehele dakoppervlak gecontroleerd. Controleer op losse of ontbrekende dakbedekking, beschadigingen en eventuele tekenen van een waterlekkage.

De tweede tip is om regelmatig vuil en bladeren te verwijderen tijdens dakonderhoud, zowel van het dak als van uit de hemelwaterafvoer. Ophoping van vuil kan de waterafvoer belemmeren en uiteindelijk leiden tot lekkages.

Dak laten repareren?

Wij raden aan om een dakdekker in te schakelen voor een dakreparatie. Je hoeft zelf niet het dak op, de dakdekker beschikt over de juiste materialen en kan de schade vaak snel repareren.

Maak gebruik van onze gratis offerteservice! Vul het offerteformulier in en vergelijk eenvoudig en snel een aantal dakdekkers bij jou in de regio. Je krijgt niet alleen inzicht in de kosten, maar kunt de dakdekkers ook vergelijken op basis van garantie, voorwaarden en uitvoertermijn.

Offertes voor dakreparatie ontvangen?

Vul het offerteformulier in en schakel snel een dakdekker in voor het repareren van jouw dak. Deze offerteservice is geheel gratis en vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast.

Informatie over:

Hoe werkt het?

 • De beste dakdekkers bij jou in de buurt

 • Vul het formulier in & beschrijf je opdracht

 • Kies eenvoudig & snel dakdekker