Wat kost een dakdekker?

Dakdekkers hanteren voor kleinere klussen in de meeste gevallen een prijs per uur voor hun werkzaamheden. Het uurloon wordt bepaald door de werkzaamheden die de dakdekker voor je uitvoert. Gaat het om een reparatie? Reken dan op een gemiddeld uurtarief van €35. Bij nieuwbouw hanteert een dakdekker een uurloon van gemiddeld €40.

Uurtarief dakdekker

Dakdekker prijzenGemiddelde prijs per uur*
Uurtarief dakdekker€35 tot €45
Uurtarief dakdekker bij reparaties€35
Uurtarief dakdekker bij nieuwbouw€40

Let op: dit zijn gemiddelde uurtarieven incl. btw.

Kosten dakdekker per vierkante meter

Bij een grote klus aan je dak is het verstandig om een vaste prijs per vierkante meter af te spreken. Je weet dan van tevoren precies waar je aan toe bent, ook als de werkzaamheden iets langer duren.

In onderstaande tabellen vind je alle info over de kosten van dakdekkers per type dakwerken.

Kosten dakdekker per vierkante meter

DakwerkenGemiddelde kosten*
Dakonderhoud€15,- per m²
Dakreparatie plat dak€250,- tot €300,-
Dakreparatie schuin dak€150,- tot €300,-
DakrenovatieVanaf €45,- per m²
Dakgoten vervangen€65,- tot €100,- per strekkende meter
Dakisolatie plaatsen€20,- tot €115,- per m²

Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Elk dakdekkersbedrijf hanteert zijn eigen prijzen.

Prijs per uur of prijs per vierkante meter?

Voor kleine klussen hanteert een dakdekker in de meeste gevallen een uurtarief. Hij kan dan van tevoren een goede inschatting maken over de tijd die hij nodig heeft voor de klus. Je weet daardoor van tevoren goed wat je ongeveer moet betalen.

Wanneer een prijs per vierkante meter afspreken?

Bij grotere klussen is het verstandig om een kostprijs per vierkante meter af te spreken. Met een uurtarief heeft de dakdekker meer vrijheid, en je kunt het minder goed controleren. Door een vaste kostprijs per vierkante meter af te spreken, weet je van tevoren precies wat je moet betalen. Wanneer de klus toch wat meer tijd kost, hoef je niet extra te betalen.

Factoren die kosten beïnvloeden

De praktijk leert dat de tarieven van dakdekkers zeer uiteenlopen. Daarom is het ook altijd verstandig om offertes te vergelijken. Er zijn een aantal factoren van invloed op de totaalprijs van een dakdekker. Denk hierbij aan de ervaring en het soort werk dat je laat uitvoeren.

De volgende factoren zijn onder meer van invloed op de kosten van dakdekkers:

 • Het soort werk: repareren kost minder dan bedekken.

 • Specialistisch of algemeen werk: rietexperts kosten bijvoorbeeld meer.

 • De ervaring: hoe meer ervaring de dakdekker heeft, hoe hoger het uurtarief.

 • Randstad of buiten de grote steden: dakdekkers in de Randstad kosten vaak meer.

Wat kost dakbedekking?

Wanneer je nieuwe dakbedekking laat leggen, wil je natuurlijk weten wat de kosten zijn. Bij de totale kosten moet je niet alleen rekening houden met de prijzen, maar ook met de kosten voor een dakdekker en eventuele afvoerkosten van oud materiaal.

In onderstaande tabel lees je meer over de prijzen voor dakbedekking. De goedkoopste bedekking voor een plat dak is bitumen, maar EPDM gaat langer mee. De kosten zijn respectievelijk €70 tot €90 per m² en €95 tot €120 per m². Voor een schuin dak wordt meestal gekozen voor dakpannen, deze prijzen beginnen vanaf €40 per vierkante meter.

Type dakbedekkingPrijzen per m²*Gemiddelde levensduur
Plat dak
Bitumen€70 tot €9020 tot 25 jaar
Pvc€75 tot €95 20 tot 25 jaar
EPDM€95 tot €12025 tot 40 jaar
Groendak€60 tot €6555 tot 60 jaar
Schuin dak
Dakpannen – beton€40 tot €6530 tot 35 jaar
Leien€55 tot €9535 tot 40 jaar
Riet€85 tot €10035 tot 40 jaar
Aluminium€70 tot €9045 tot 50 jaar
Dakpannen – keramiek€55 tot €9545 tot 50 jaar
Koper€95 tot €12575 tot 80 jaar
Zink€75 tot €10595 tot 100 jaar

Let op: dit zijn richtprijzen incl. btw.

Wat kost een dakreparatie?

De kosten voor een dakreparatie zijn afhankelijk van het type dak en de werkzaamheden die nodig zijn. Bekijk onderstaande tabel voor een aantal richtprijzen.

WerkzaamhedenGemiddelde prijzen*
Dakreparatie plat dak: zwakke delen vervangen of plakken€250,- tot €300,- per m²
Dakreparatie schuin dak: enkele dakpannen vervangen€150,- tot €350,- per m²
Nokvorsten vervangen€50,- tot €100,- per meter
Dakgoten vervangen€65,- tot €100,- per meter

*Dit zijn richtprijzen.

Wat kost een dakrenovatie?

Een dakrenovatie bestaat meestal uit het gedeeltelijk of volledig vervangen van de dakbedekking. Een renovatie van een plat dak kost ongeveer €45 tot €55 per m² en voor een schuin dak gemiddeld €45 tot €100 per m².

Laat direct dakisolatie aanbrengen om te besparen op je energiekosten. Het isoleren van een dak kost ongeveer €20 tot €115 per m², maar er zijn subsidies voor.

RenovatiewerkenGemiddelde prijzen*
Nieuwe dakbedekking plat dak€45 tot €55 per m²
Nieuwe dakbedekking schuin dak€45 tot €100 per m²
Dakisolatie aanbrengen€20 tot €115 per m²

*Dit zijn richtprijzen. Elke dakdekker hanteert verschillende prijzen.

Wat kost dakonderhoud?

Met dakonderhoud voorkom je problemen zoals lekkages door verstopping, vieze dakbedekking en kapotte dakbedekking. Vuil en stilstaand water kunnen schade veroorzaken aan de dakbedekking. Het onderhouden van een dak kost ongeveer €15 tot €18 per vierkante meter.

Soort woningGemiddelde kosten*
Tussenwoning€18 per m²
2-onder-1-kap woning€18 per m²
Vrijstaande woning€15 per m²

*Let op: gemiddelde prijzen.

Btw-tarief van dakdekkers

De btw die een dakdekker rekent, varieert meestal tussen 6% en 21%, afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type dienst en de gebruikte materialen.

In veel gevallen valt het plaatsen van nieuwe dakbedekking onder het verlaagde btw-tarief van 6% in Nederland, terwijl renovaties en reparaties tegen het standaardtarief van 21% kunnen worden belast.

Het exacte tarief hangt af van de aard van de dienstverlening en de materialen die bij het project worden gebruikt. Het is altijd raadzaam om de specifieke btw-tarieven met de dakdekker te bespreken voordat de werkzaamheden beginnen.

Besparen op de kosten van dakdekkers?

We snappen dat je niet te veel wilt betalen en daarom hebben we nog een paar tips voor je. Het is wel belangrijk om op te merken dat besparen op een dakdekker niet ten koste mag gaan van de kwaliteit van de dakwerken. Soms is het inschakelen van een duurdere dakdekker zeker de moeite waard.

Hier zijn vijf manieren om te besparen op de kosten van dakdekkersbedrijven:

 • Vergelijk gratis offertes: de beste tip die we kunnen geven is het vergelijken van offertes. Let erop dat je gedetailleerde offerte ontvangt, met hierin duidelijk de kosten van materiaal, arbeid en eventuele extra kosten vermeld. Je krijgt beter inzicht in de prijzen wanneer je dakdekker offertes vergelijkt.

 • Seizoensgebonden kortingen: sommige dakdekkers bieden kortingen aan tijdens bepaalde seizoenen wanneer ze minder druk zijn. Overweeg om je dakwerkzaamheden te plannen tijdens een periode waarin de vraag lager is. Hierdoor kun je mogelijk profiteren van kortingen of lagere tarieven.

 • Zelf voorbereidend werk doen: je kunt mogelijk kosten besparen door zelf bepaalde voorbereidende taken uit te voeren. Bijvoorbeeld, als het veilig is en je de vaardigheden hebt, kun je overwegen om oude dakbedekking of beschadigde materialen te verwijderen voordat de dakdekker arriveert. Zorg ervoor dat je dit bespreekt en overeenkomt met de professional om ervoor te zorgen dat alles volgens plan verloopt. Ook is het handig dat je ervoor zorgt dat de dakdekker gemakkelijk over bij kan, dan verlopen de werkzaamheden vlotter.

 • Maak gebruik van subsidies: informeer naar de mogelijkheden voor een (lokale) subsidie, bijvoorbeeld wanneer je de dakwerken laat combineren met het aanbrengen van dakisolatie of het plaatsen van zonnepanelen. Energie-efficiënte dakwerkzaamheden worden ook in 2024 gestimuleerd en daarom zijn er vaak subsidies voor te vinden.

 • Groepsaankoop met de buren: overweeg om samen te werken met je buren als zij ook dakwerkzaamheden nodig hebben. Een dakdekker kan je wellicht een korting aanbieden als er meerdere klussen in dezelfde buurt uitgevoerd worden.

Informatie over:

Hoe werkt het?

 • De beste dakdekkers bij jou in de buurt

 • Vul het formulier in & beschrijf je opdracht

 • Kies eenvoudig & snel dakdekker